Yarıştan kopmayın! Uzmanlardan YKS tüyoları
3 mins read

Yarıştan kopmayın! Uzmanlardan YKS tüyoları

Ozan Ömer Kadüker – Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 1 ay kaldı. 3 milyondan fazla adayın başvurduğu sınavın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ise 9 Haziran’da gerçekleştirilecek. Peki, sınava 1 ay kala adaylar, nelere dikkat etmeli, hangi konulara ağırlık vermeli? İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Ölçme ve Değerlendirme Merkezi Başkanı Özgür Eyüboğlu Doğan’ın önerileri şöyle:

■ ÖSYM sınavlarını incelediğimizde, Türkçe dersinde adayların okuduğunu anlama becerilerine yönelik soruların ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Türkçe dersinde Paragrafta Anlam, Cümlede Anlam ve Sözcükte Anlam konuları sınavın büyük bir kısmını oluşturmakta dolayısıyla bu konulara hâkim olmak ve bu konuların sorularını da uygun bir zaman diliminde çözebiliyor olmak sınavın gidişatı için oldukça önemli.

SENTEZLEYEN BAŞARILI OLUR

■ Matematik dersinde adayların temel işlem yeteneği, analiz, sentez becerilerinin sorgulandığını görmekteyiz bu nedenle adayların 9.sınıfta öğrendikleri Sayılar ile Problemler ünitelerine ağırlık vermeleri yararlı olacak. Yine adayların matematik testinde yer alan ve geometri sorularına temel oluşturan Üçgenler konusunu iyi kavramaları diğer geometri sorularını da çözebilmeleri adına çok önemli.

■ TYT’de Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinde adayların, soruları doğru yanıtlayabilmeleri için Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi derslerinde yer alan konularla ilgili temel kavramları iyi bilmeleri gerekmektedir. TYT’de bu kavramları sentezleyerek akıl yürütebilen öğrenciler başarılı olacaktır.

■ AYT’de ise adayların kendi alan derslerini tamamen özümsemeleri, yüksek bir puan alabilmeleri için büyük önem arz etmekte. AYT, TYT’den farklı olarak bilgiyi doğrudan kullanmayı da gerektirmektedir.

Bu nedenle adayların AYT kısmı için bol bol konu tekrarı yapması ve MEB’in yardımcı kaynaklardan yararlanmaları daha da önem kazanmakta.

EKSİK KONULARI TAMAMLAYIN

Adayların planlı, programlı çalışmasının zamanı etkin kullanmaları açısından önemli olduğunu aktaran Özgür Eyüboğlu Doğan, “Hızlı net artışı sağlayabilecekleri bu dönemde çalışma temposunun ve programın da istikrarlı olması son derece önemli. Öğrenciler kalan konu eksikleri varsa mutlaka o konuyu tekrar etmeli ve konunun arkasından branş denemesi çözmeliler” dedi.

Her gün bir AYT bir TYT denemesi çözülmesi gerektiğini aktaran Doğan, “Sık sık deneme sınavı çözmek öğrenciye yaptığı yanlışların doğrusunu öğrenme fırsatı sunar. Bu fırsatı deneme analizi yaparak iyi değerlendiren öğrencinin bilgileri kalıcı hale gelecektir. Özellikle AYT gibi bilgi temelli bir sınavda son güne kadar konu çalışması yapılabilir” diye konuştu.

SORULAR DERS KİTABINDAN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre YKS’de sorulacak sorular, müfredata uygun olarak hazırlanan ders kitaplarındaki konu, kazanım, etkinlik ve örnekleri kapsayacak. Bu nedenle ders kitapları ana kaynak olarak kullanılmalı. Ayrıca MEB, adayların ihtiyaç duyacağı içeriklerle YKS Kampı videoları ve soru bankası OGM Materyal yayımlıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir